Donate
[wpml_language_selector_widget]

Prof. univ. dr. MARIUS CRUCERU

Marius David Cruceru

Gradul didactic: Profesor universitar
Titluri ştiinţifice:  Doctor
Domeniul: Litere, lingvistică indo-europeană, limbaj teologic, Augustin.
Specializarea: Litere, limba greacă veche, limba latină clasică.
Funcţia: Director Departament de Teologie, Muzică şi Ştiinţe socio-umane
Activitate de cercetareCurriculum Vitae
Contact: marius.cruceru [ at ] emanuel.ro

Repere personale

M-am născut în Ploiești, în anul 1971, într-o familie de credincioși baptiști. Tatăl meu a fost pastor. Am crescut în Iași. Am făcut facultatea de Litere în București, soția mea este din Oltenia și acum locuim în Oradea. Dumnezeu ne-a trecut prin multe locuri și prin multe experiențe, ca să ne învețe să fim relevanți în vestirea Evangheliei în țara noastră. În 1985, în data de 1 septembrie, am primit botezul creștin. Deși înainte doream să fiu pilot de aviație militară, Dumnezeu m-a chemat foarte clar, în cursul unei întîlniri de studiu biblic, la studiul filologiei clasice. Am simțit o nevoie ardentă să citesc textul original din limba greacă, studiind pe atunci Evanghelia după Ioan. Am studiat filologia clasică, apoi am migrat către hermeneutică și patristică.

În 1994, imediat după terminarea studiilor filologice, ne-am mutat în Oradea mai întîi pentru un an, ca să țin locul unui coleg plecat la studii în străinătate, dar apoi, chiar și după ce dînsul s-a întors, am rămas pentru încă 30 de ani în acest loc, căruia i-am dăruit cei mai frumoși ani din viață.

 Adesea spun: ” la UEO fac ceea ce îmi place cel mai mult, lucrul la care m-a chemat Dumnezeu ca vocație, și mai sînt și plătit pentru asta”. Nu mă vedeam predînd din nou discursurile lui Cicero, Dialogurile lui Platon sau Despre războiul galic al lui Cezar, chiar pe salarii cu mult mai mari. Am rămas la UEO pentru că aici am descoperit că pot face mai mult împreună pentru studenți: ucenicie peripatetică. Ce înseamnă aceasta? Nu numai ore în clasă, ci misiune, călătorii de formare împreună, activități de modelare în caracter.

Din 2005 am pornit un proiect de ucenicie peripatetică (în limba greacă ”peripateo” este un verb care arată spre ceea ce a făcut și Domnul Isus și Apostolul Pavel, călătoria de formare împreună cu ucenicii, ”peripateo” înseamnă ”a merge în cerc”), intitulat Fabrica de bărbați. Este un grup de ucenicie în care ne ocupăm de partea care nu se poate forma în clasă, caracterul, deprinderile de adevărați bărbați folositori Împărăției lui Dumnezeu.

Sînt căsătorit din 1991 cu Natalia și Dumnezeu ne-a dăruit trei copii, Neriah, Naum și Noah. Neriah este căsătorită cu Titus și împreună ne-au dăruit doi nepoței. Ei s-au mutat în Scornicești pentru a sluji Domnului în biserica care s-a plantat de-a lungul copilăriei lor. Naum Lucas, care este căsătorit cu Andreea, lucrează în industria IT (și Neriah și Naum sînt absolvenți UEO!), iar în 2014 ni s-a născut Noah Cristofor.

Sînt pasionat de instrumente muzicale, de apicultură, de scris și de călătorii în natură. În anul 2023 Dumnezeu ne-a trecut printr-o încercare foarte mare. Am avut o triplă disecție de aortă, fapt care m-a făcut să renunț la multe visuri, multe activități și multe pasiuni, dar slăvesc pe Dumnezeu că sînt în viață și încă Îl mai pot sluji! Fiecare zi este un dar neprețuit din partea Creatorului și Răscumpărătorului nostru.

Am slujit ca pastor și predicator vreme de aproape 20 de ani în Biserica Sfînta Treime din Aleșd. În anul 2019 ne-am mutat în Biserica Creștină Baptistă Harul din Mierlău, unde slujesc prin predicarea Cuvîntului. În 2020 am pornit un proiect anti-divorț împreună cu soția mea, se numește Casa Păcii – Grădina Împăcării. Este o nouă chemare pe care Dumnezeu ne-a pus-o pe inimă pentru familiile care trec prin preajma divorțului. Din 2017 sînt Capelan alături de minunații mei colegi de la Hospice Emanuel, unde încercăm să îi slujim pe bolnavii terminali.

Mai multe despre mine pe www.mariuscruceru.ro