Drd. EUNICIA ILE

Eunicia Ile

Grad didactic: cadru didactic asociat
Domeniul: Litere
Specializarea: Limba română
Funcția: Director Editura Universității Emanuel din Oradea
Activitate de cercetare: Curriculum Vitae
Contact: eunicia.ile [ at ] emanuel.ro

.

Repere personale

 

Profesia de dascăl a fost întotdeauna văzută ca una dintre cele mai nobile și importante ocupații ale omenirii, întrucât aceasta oferă acces nemijlocit la sufletul și mintea copilului, a tânărului, într-un cuvânt a omului în formare. Astfel, de eforturile, interesul și implicarea dascălului de la fiecare nivel depinde formarea și dezvoltarea intelectuală și morală a generațiilor ce urmează.

Blaise Pascal, cugetând asupra naturii umane afirmă: ”Omul este vizibil făcut să gândească; aceasta este demnitatea și profesia lui; iar datoria lui este să gândească așa cum trebuie. Ordinea gândirii este să înceapă cu sine, să continue cu Autorul său, și scopul acestuia”. Înțelegând nevoia formării unor structuri de gândire corecte, un bun educator sau profesor va urmări, în primul rând, să stimuleze această înzestrare naturală pentru cunoaștere și să instileze în sufletele elevilor ori studenților săi acele valori care să îl ajute să își descopere locul, identitatea și rolul încredințat de Creator. Am ales să slujesc în cadrul Universității Emanuel din Oradea deoarece cred că este locul unde această viziune asupra educației este prețuită și promovată. Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru că sunt copilul Său și pentru că mi-a dăruit  cinstea, bucuria și responsabilitatea de a fi soție, mamă și dascăl.

Cred, de asemenea, că în această profesie trebuie să posezi un element pedagogic care îți conferă capacitatea de a influența pe alții nu doar cu puterea cuvintelor ci, mai ales, prin puterea exemplului personal. De aceea, mă rog Domnului să îmi dăruiască înțelepciunea unei trăiri curate în fața studenților și colegilor mei astfel încât cuvintele să nu răsune ca o ”aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor”, ci să aducă învățătură și zidire celor din jur.

Folosim cookie-uri
Acest site folosesște module cookie pentru a ne îmbunătăți serviciile și a vă furniza informații adaptate. Prin utilizarea în continuare a website-ului, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate.